Как да се обличаш, когато не се харесваш и смяташ, че нищо не ти стои добре

Колко често си казваш, че нямаш какво да облечеш, докато в същото време дрехите ти преливат от гардероба? Преди ми се случваше постоянно и за да реша проблема, просто спрях да го отварям. 


Напоследък нося само няколко чифта дрехи - и не, причината не е в пандемията, нито пък съм яхнала вълната на минимализма. Всъщност се оказа, че независимо от съветите на Мари Кондо за разчистване и подреждане, дрехите, които ми носят радост и дрехите, които реалистично обличам всеки ден, се разминават.

Пред мен застана предизвикателството как да оптимизирам гардероба си така, че по-лесно да се обличам. И като любител на организацията, списъците и категоризирането, идентифицирах три основни проблема:

  • Харесвам дрехите си на закачалката, но не и върху мен
  • Не се съчетават така добре в действителност, както съм си представяла
  • Изискват твърде голямо усилие, за да ги нося - например твърде официални са и стоят добре само с високи обувки, грим и прическа. 

В тази статия започвам да разнищвам първото предизвикателство - да нося дрехи, в които се харесвам и ми стоят добре.

Тук, съвсем разбираемо, няма да наблягам на факта, че ако спра да прекалявам с течния шоколад, може би ще се харесвам в повече дрехи… Но дори да сме поели по пътя на тренировките и здравословното хранене, докато постигнем целта си, има период, в който трябва все нещо да обличаме, нали така? А и защо да чакаме, за да се чувстваме красиви и уверени - не е ли именно отлагането един от най-големите ни проблеми? 

След дълги размисли и мъчителни опити да се напъхам в любимите си дрехи, стигнах до няколко полезни умозаключения, които ще си позволя да ви препоръчам, в случай, че и вие попаднете в неприятна ситуация като мен. 

Ето и кои са моите съвети как да се обличаш, когато не се харесваш и смяташ, че нищо не ти стои добре:

1. Приеми, че не си перфектна

Всички сме различни и макар да има някои неща, които можем да подобрим във външния ни вид, има и такива, които не можем. Затова мисля, че е добра идея да започнем да се приемаме и обичаме такива, каквито сме. Това не означава, че няма да се стараем да се подобрим, а че ще уважаваме себе си през цялото време, а не само в мимолетния миг, в който сме постигнали заветния резултат от промяната (ако изобщо това се случи). Полезно е да се погледнем честно в огледалото и да си кажем какво харесваме и какво не харесваме в себе си, без да бъдем нито твърде критични, нито да се самозалъгваме.

2. Акцентирай върху частта от себе си, която харесваш

Тук на помощ идват многото съвети в интернет как да се обличаме според формата на тялото ни - ябълка, круша, банан, пясъчен часовник и още много други сравнения. Всички те имат за цел да ти помогнат да постигнеш баланс и симетрия на пропорциите. Тези съвети, разбира се, могат да се ползват и наобратно - можеш да наблегнеш и да привлечеш вниманието върху по-широката част от тялото си, ако тя е тази, която харесваш. Освен върху тялото си, можеш да избереш да акцентираш и върху лицето си и да подбереш такива дрехи, които отиват на цвета на очите ти, или да сложиш обеци, които да привличат внимание към ушите ти и да превърнеш тях в център на визията ти. 

Имай предвид, че е важно и да се чувстваш удобно - да съчетаеш красотата с комфорт. В крайна сметка модата трябва да носи удоволствие, а не да е мъчение. Затова аз обръщам внимание не само на подходящите кройки за моята фигура, но на платовете, от които са ушити дрехите. Привърженик съм на естествените материи, защото в тях се чувствам най-добре. 

3. Наблегни на грим, прическа, маникюр и парфюм 

Хубавата визия не се състои само от дрехите, които си облякла. Дори тъкмо обратното. Всъщност, за да изглеждаш добре, според мен е по-важно кожата, косата и ноктите ти да показват, че се грижиш за себе си. Винаги, когато съм със семпла прическа, лек грим и маникюр, се харесвам повече. Дрехите може да са хубави, но тоалетът стои незавършен и понякога дори леко абсурдно без грижата за красотата. А парфюмът е финалният щрих, който също е част от твоята комуникация с околните. Свързваме определени аромати с определени спомени, така че, ако искаш да те запомнят, не пропускай тази стъпка. 

4. Използвай аксесоари и бижута за повече характер

Заложи на любимите ти цветове, които те зареждат с позитивни емоции и те карат да се усмихваш често, на смели и забавни комбинации, на интересни форми и материали. Аксесоарите могат да служат за интересни теми за разговор и да са повод за нови запознанства. Особено в случаите, когато ни се иска да се скрием целите в дрехите си, е хубаво да имаме нещо, което да ни изкара от скривалището. Това може да е чанта в щур десен, бижу от нестандартен материал или обувки с щампи - колкото по-артистично, толкова по-добре. 

5. Изправена стойка, усмивка и повече самочувствие 

Избрахме какво да облечем, добавихме свеж аксесоар, имаме грим и прическа, приели сме себе си - как сега да се покажем на света? С усмивка, изправена стойка и уверена походка, разбира се! Време е смело да направим крачка към вълнуващите приключения, които ни е подготвил живота, облечени фантастично, разбира се ;)


Това беше първата част от серията ми с постове за предизвикателствата при изграждането на гардероб. В следващи публикации ще разгледам и другите две направления, които идентифицирах като проблемни:



Коментари

Популярни публикации