Предизвикателство: Избери модна визия и я пресъздай с дрехи, които вече имаш в гардероба си

Вместо да купуваме постоянно нови дрехи, можем да проявим въображение и да използваме тези, които вече имаме в гардероба си. Така или иначе модата е циклична, класическите модели са актуални винаги, а качествените материи издържат дълго.
Защо да предпочетем дрехи, които вече имаме, вместо да купуваме нови?
Да се разровим в гардероба си е най-лесният начин да преоткрием старите си дрехи и да създадем нови тоалети от тях. Така ставаме по-креативни и оценяваме по-добре това, което вече имаме. Губим непреодолимото си желание да излезем и да си купим нещо ново и така да се затрупаме с импулсивни покупки, които в последствие спираме да харесваме. Въпреки че вече все повече модни марки се стремят към устойчиво производство, нашата норма на потребление поставя голям отпечатък върху планетата и нейните ресурси. Да предпочетем дрехите, които вече имаме в гардероба си и да създадем на нови тоалети от тях, е не само забавно, но и чудесно за планетата, а и за портфейла.


Как да "пазаруваме" от гардероба си?
Най-напред ни трябва вдъхновение. То може да дойде от Instagram, Pinterest или някой моден сайт или списание. Вместо обаче веднага да се втурнем да купуваме точно същите дрехи, може да се разровим в гардероба си и да открием подобни, които вече притежаваме. Забавно е да намираме тоалет онлайн и да го пресъздаваме, използвайки това, което вече имаме. Никога не се получава абсолютно същият, но в това е красотата да "пазаруваш" от гардероба си. Когато използваме дрехите, които вече имаме, привнасяме индивидуалност на избрания тоалет и го пречупваме през собствения ни стил, така че да отговаря на нашите нужди. А и по този начин няма опасност да се превърнем в нечий клонинг.


Не винаги обаче е лесно да пресъздадем даден тоалет, тъй като не знаем откъде да започнем. Досега търсих тоалети спрямо конкретна дреха, която искам да съчетая по по-интересен начин. Но попаднах на Alyssa Beltempo и нейния начин на раздробяване на даден тоалет на съставни части. Реших да го пробвам и се оказа доста лесно. Ето го и нейният метод:

Как да разбием тоалетът-вдъхновение на части?
За да пресъздадем даден тоалет, най-напред трябва да го разбием на съставни части, които да анализираме. По този начин ще можем по-лесно да търсим подобни елементи сред нашите дрехи и аксесоари. Тъй като едва ли ще имаме всички елементи от тоалета, ще се съсредоточим върху по-общи прилики и може да се наложи да игнорираме цветове, шарки, кройки и аксесоари. Все пак целта не е да копираме напълно тоалета, а да покажем собствения си почерк върху него.

Разделяме тоалетът на следните три части:
1 - Стил (елегантен, спортен, бизнес, класически, кежуъл, романтичен, рокерски и т.н.)
С една или няколко думи описваме тоалета, като дори може да изберем само тази част от него, която ни е харесала и ни е вдъхновила.

2 - Цялостен силует, пропорции и кройка на всеки елемент
Обемът в горната част ли е, или в долната. Тоалетът прилепнал ли е, или е свободен. Панталонът прав ли е, или разкроен. Полата дълга ли е, или къса.

3 - Съчетание на елементите
Дали са смесени различни десени. Цветовете в една гама ли са, или са контрастни. Блузата пъхната ли е в панталона, или е извън него. Какви платове са комбинирани. С какви бижута е съчетан тоалетът, с какъв грим и прическа.

Така вече е по-лесно да разберем защо даден тоалет ни е харесал, както и кое можем да пресъздадем с по-голяма точност, и кое ще трябва да добавим от себе си.

Моето вдъхновение дойде от в колекцията на Ralph Lauren - Every Moment is a Gift: Polo Ralph Lauren Holiday 2019 Collection. В нея се виждат типичните за дизайнера принтове и шарки при пуловерите.

Източник: designscene.net



А сега да разбием тоалета (или поне тази част, която ме вдъхнови):
1 - Стил: със сигурност спортен, топъл, класически и дори леко аристократичен.
2 - Силует, пропорции и кройки - пуловерът е свободен, но не прекалено широк, с поло яка. Панталонът е спортен и удобен. Така или иначе основното вдъхновение за мен дойде от пуловера, така че ще се фокусирам основно върху него.
3 - Съчетание на елементите - пуловерът е шарен, панталонът е едноцветен с изключение на жълтата лента отстрани, която може би ще пренебрегна. Косата е спусната свободно. Бижутата са доста етно и кореспондират с пуловера.

Какво открих, когато разрових гардероба си?
Намерих един пуловер, който макар че не е дело на великия Ралф, притежава подобни шарки. Моят не е в синята гама, а в червено и бежово. За да е спортна визията, съчетах пуловера с черен клин. А за леко аристократична нотка добавих и червено червило (червеното червило в снега е супер важно за доброто настроение). Силуетът и кройката на пуловера са като на вдъхновението. Пропускам слънчевите очила, защото времето е облачно. Все пак трябва да се нагодим според нашата действителност. А етно бижута, които да си отиват с този пуловер мисля, че нямам. Но и да имах предпочитам да съм без тях, за да подчертая класическото излъчване на тоалета.



Накрая мога да добавя само, че моделът на пуловера е класически и най-важното - топли много. Поло яката е нещо доста полезно през зимата, а комбинацията с термо клин и боти, които не пропускат - направо задължителна. Затова го приготвих в багажа си за зимната отпуска и го облякох веднага щом видях сняг.

Подобен тип пуловери винаги ще имат място в зимния гардероб, ако не за градските тоалети, то за уикендите в планината, ски ваканциите или просто за книжка и чай на дивана. Разбира се не е нужно всяка година да си купуваме нов. Колко по-специално е да имаме един или два, които да свързваме с хубави спомени.




Коментари

Популярни публикации