Как да бъдеш дама в 21 век


Какво означава да си дама? Можеш ли да станеш такава по всяко време, или е трябвало да се родиш през някой от миналите векове в точното семейство? И има ли дами днес, в този модерен и забързан технологичен свят? Все въпроси, над които размишлявам от доста дълго време.


Когато чуя думата "дама", пред мен изплува образ на изискана, интелигентна и богата жена, родена в семейство на аристократи. Образи от много книги и филми се вплитат в едно и образуват този идеал за жена, който съм изградила в съзнанието си. Разбирам, че за много хора дамата може да е олицетворение на злобна, разглезена, егоистична и помпозна особа, но за мен - съвсем по детски - тя си остава една добра фея, съчетаваща красота, изящество, грация и благородство.


И понеже за щастие живеем в 21 век и можем да избираме какви да бъдем, независимо какви сме се родили, аз избирам да стремя към този образ - на изискана дама. Кръвта ми може да не е синя, но пък желанието ми да се държа учтиво и да изглеждам представително е по-силно от потеклото ми. Може да не съм наследница на знатен царски род, нито болярска щерка, но ценностите, с които съм възпитана, съвпадат с тези, които свързвам с подходящи за една дама. Всъщност повечето от тях са изключително приложими от всяко едно човешко същество и не смятам за нужно да се превръщат в повод за насмешка от "модерно мислещите" хора.

В днешно време всеки иска да е различен, да не се съобразява с някакви си обществени норми, да се бунтува срещу конформизма и да се стреми да бъде колкото се може по-провокативен в стремежа си за оригиналност. И така образът на дамата, на елегантната и прилежна жена, се е превърнал в персона нон грата. Но все пак си мисля, че в днешно време след като всеки има свободата да бъде такъв, какъвто иска, не би трябвало да се срамувам, че искам да приличам на дама - вежлива, с добри маниери и усмивка, с елегантна външност, която се държи прилично на обществени места, спазва правилата и се съобразява с нуждите на околните.


За да си изясня максимално какво точно е да си "дама" се порових в много речници, за да изуча етимологията на думата, както и на другите думи, използвани, за да опишат значението ѝ. В повечето случаи "дама" се използва като учтиво обръщение към жена с благородническо потекло. Но анализирайки по-задълбочено смисъла, който се влага в днешно време в думата, стигнах до извода, че мога да събера в едно различни положителни качества, с които тя се свързва и това всъщност би било чудесно описание на моя идеал за жена, към който да се стремя, едно по-съвършено Аз.

Най-напред ще започна с външния вид. Макар и да не смятам, че той е най-определящ за това какво е да си дама, помага по-лесно да си представя образът ѝ. Тъй като вярвам, че една дама проявява загриженост към другите, съвсем логично е да смятам, че тя проявява загриженост и към себе си. Това би означавало, че грижи се здравето си, което е най-голямата предпоставка за добър външен вид. Разнообразната и питателна храна, редовното движение, чистият въздух и достатъчното количество сън ще доведат до хубава фигура, кожа, коса, зъби и нокти. Поддържането на висока хигиена е нещо, с което една дама не би направила компромис. Относно облеклото - то винаги е съобразено с повода, но най-вече е чисто и спретнато.


Едни от най-важните качества, които една дама притежава, са нейната учтивост и благородство. Уважението ѝ към околните тя показва чрез поздрави, дребни жестове, предлагане на помощ. Любезната и ненатрапчива проява на внимание към тях, както и спазването на обноски по време на общуване, хранене, разхождане и събиране с хора, са признаци не само на добро възпитание, но и са проява на почтителност към останалите. Една дама трябва да умее да проявява тактичност що се отнася до личното пространство на другите, да не засяга деликатни теми, които могат да разстроят събеседника ѝ, и в никакъв случай да не разпространява клюки.

Друга област, която е изключително важна за образа на дамата, това е нейният интелект. За съжаление не можем да се борим срещу природните ни дадености, но можем да развием потенциала си, да обогатим общата си култура и да запазим съзнанието си отворено за нови идеи. Затова и всяка дама е добре образована и притежава основни познания в областта на науката, философията, изкуството, спорта, политиката, икономиката, историята и може да води интересен разговор, да аргументира тезите си и да защитава позициите си в дискусиите, използвайки факти, а не обиди и нападки.

От изключително значение е и умението на дамата да запазва самообладание в напрегнати ситуации. Това е качество, което помага за по-лесното и по-бързо разрешаване на проблема, без излишно ескалиране на емоции. Когато възникне конфликт, вместо да изпада в паника, ярост или отчаяние, дамата си поема дълбоко въздух, успокоява се и започва да търси решение. Това не означава, че потиска емоциите си, а че отлага анализирането им за по-удобен момент.



Всички тези качества, умения, поведение и маниери могат да се прилагат от всеки човек, независимо от неговия мироглед, лични предпочитания и особености на характера. Да проявяваш уважение към себе си и околните, да си вежлив, грижовен, да притежаваш богата обща култура и да умееш да запазваш спокойствие в трудни моменти са качества, които само могат да те подобрят като личност. Затова и аз искам да ги усвоя и да ги подобрявам непрекъснато - защото искам да се самоусъвършенствам и виждам един добър пример за подражание в така изградения образ на дамата.


Коментари

Популярни публикации