8 начина да пестите пари, докато пазарувате

Снимка
Здравейте, спестовници с вкус!

Реших да събера на едно място списък с места, от които може да си пазарувате хубави нещица по-евтино. Аз обичам да издирвам скрити съкровища, все едно е приключение. Затова без лоши чувства и предразсъдъци, погледнете списъка ми с идеи за пазаруване за по-малко пари.

1. Магазини за Втора употреба
От тях може да си купите дрехи, аксесоари, както и вещи за дома. Има доста качествени неща, но като че ли напоследък тези магазини станаха модерни и малко позавишиха цените, така че си е наистина трудно да изскочи придобивка, която да си струва. Но пък от такива места съм си намирала доста готини дрешки, които са по-различни от масовите, а и са на известни марки и с добро качество. Наистина е важно да огледате дрехата преди да я купите, защото може да има петно или да е скъсана и тогава не си струва и трите лева, които ще платите. Може да откриете доста добри чанти, колани, а и също неща за дома - маси, свещници, лампи и декорации. Аз лично не бих си купила някои определени неща като: бельо, обувки, покривки или посуда - тях ги предпочитам новички.

2. Сайтове и форуми, в които хората препродават вещите си
С развитието на интернет и комуникацията между хората, стана все по-лесно да си продадеш старото колело, фотоапарата или бебешката количка. По много форуми си има отделни теми купувам-продавам, има много сайтове за обяви от физически лица, както и напоследък станалия много популярен OLX. По тези места също можете да намерите чудесни нещица, а и да се споразумеете със собственика за по-изгодна цена.

3. Сайтове за колективно пазаруване
Да си купиш ваучер за продукт или услуга, намалени до 90% си е истнински удар. А и сайтовете вече са толкова много, че можеш да избираш, да сравняваш и да подбереш най-изгодното предложение. Козметични процедури, малко масажи и дори някоя почивка - това, че бюджетът е малък не означава, че трябва да спрем да живеем и да си подаряваме малко глезотийки.


4. На SPA у дома
Ако все пак не можете да отделите средства, за да отидете на някоя терапия за коса, лице, маникюр или масаж, можете да си доставите това удоволствие у дома. За масаж ви трябва само приглушена светлина, музичка и любимия човек да ви поразмачка. А ако търсите маски за лице, коса или тяло, може да разгледате в интернет за рецепти за домашно приготвени продукти за разкрасяване. Така поне ще знаете какви съставки слагате и няма да се притеснявате за вредни химии в тубичките. А за да се гримирате, да си направите прическа и маникюр има още повече уроци. В youtube има видеа за всичко. Само потърсете какво искате да направите - определен грим, прическа или декорация на ноктите, и ще ви излязат десетки резултати за едно и също, направено от различни хора и изберете този, който ви е най-лесен. Не са ви нужни никакви специални умения - има толкова много неща, които можете да постигнете много лесно.

5. Искайте мостри за козметика
Освен домашните маски, които се приготвят за по-малко средства от купешките, може да използвате и различни мостри. В аптеките или в по-големите магазини имат мостри на по-скъпите продукти, които стигат за няколко нанасяния. Тяхната цел е да пробвате дали продуктът ви влияе добре преди да го купите, но ако вземете мостри от няколко аптеки, никой няма да разбере, че не ви е за първи път. Тук не става въпрос да лъжете, защото, ако продуктът наистина ви хареса, веднага щом разполагате с повече пари, ще си го закупите и в крайна сметка ще сте направили точно това, което марките са искали да направите за тях. Мостри се предлагат на кремове, шампоани, гримове, парфюми и какво ли още не.

6. Следете промоциите на супермаркетите
Можете да спестявате от хранителни продукти, ако следите промоциите на супермаркетите. Всеки от тях има седмично намаление на определени стоки. Често самите магазини са разположени сравнително наблизко. Нищо не ви пречи да отделите един час повече, за да ги обиколите и да се снабдите с необходимите ви продукти по-изгодно. Пощата ви сигурно е пълна с техните брошури, а можете да ги намерите и в сайтовете им. Дори съм срещала специализирани сайтове, в които са събрани всякакви промо брошури на едно място.

7. Намерете си шивачка
Ако сте като мен и не можете дори да вденете иглата, то ви препоръчвам да си намерите шивачка. Има ги във всеки квартал. Може да ползвате услугите им не само като ви се развали цип, а и за да ви ушият нови дрехи. Понякога излиза доста по-евтино, а и ще сте сигурни, че ще ви станат. Може да занесете стари дрехи, които са излезли от мода и да измислите заедно нови модели, или да ги претворите в нещо друго. Ако пък имате талант да шиете, то със сигурност сами сте си измайсторили вече по-креативни нещица.

8. Участвайте в игри, които не са свързани с покупка
Вече доста фирми организират игри с готини награди, за които не  е нужно да си купите продукта им. Само ви трябва време, за да изпълните изискванията им за участие. Според доста хора игрите са нагласени и наградите се дават на предварително избрани участници, но нищо не ви пречи да опитате. Аз съм печелила от такива игри, както и мои познати, така че не всички са загуба на време.

Това е от мен този път, ако и вие се сещате за други начини да се пестят пари, споделете ги, за да се възползват от помощта ви и други, (а и аз). 




Коментари

Популярни публикации