11 основни правила при тренировка у дома


След дълго отлагане най-после реших да започна да спортувам активно. Напоследък все по-рядко се движа, макар да знам, че застояването не е полезно. Освен че се отразява на външния вид, обездвижването отслабва целия организъм и води до влошаване на общото ни здравословно състояние. Когато спортуваш или се движиш по-активно, освен на тялото си, помагаш и на психиката си. Спортът разтоварва много и ни зарежда с нова енергия и положителни усещания.

 За да е полезен за здравето ни даден спорт или определени движения, трябва да се спазват определени правила. В най-добрия случай трябва да ни научи специалист. Аз лично най-много обичам да тренирам в къщи, защото се чувствам най-комфортно, пък и спестявам доста пари от посещения на спортни зали. Най-често си пускам различни тренировки на компютъра и ги изпълнявам в хола. Ако нещо ме затруднява, мога да го превъртя няколко пъти, докато разбера как точно трябва да се направи. Това е едно от предимствата да тренираш у дома. А и винаги можеш да смениш програмата с друга, без да сменяш местоположението си. От всички упражнения, които съм изгледала и изпробвала вече съм си определила любими и такива, които дават резултат при мен. Харесва ми, че сама мога да си комбинирам упражнения от различни източници.

Има обаче някои правила, които са еднакви при всички упражнения, и е изключително важно да се спазват. В противен случай можем сериозно да си навредим. Ето и кои са те:


  1. Облечете се с удобни дрехи за тренировка - без изкуствени материи и прекалено стегнати дрехи, които да притесняват при движенията.
  2. Загрявайте преди да започнете да правите упражнения. 10-15 минути тичане, каране на колело или скачане на въже загрява мускулите и помага на сърцето. След това раздвижете хубаво всички стави, бавно и внимателно, за да не се контузите по време на тренировка.
  3. Не правете дълги почивки между упражненията. Ако се случи така, че мине дълго време между две упражнения, по-добре загрейте отново преди второто.
  4. Изпълнявайте упражненията бавно и точно. По-добре да направите по-малко повторения, но да са правилни. Грешно изпълнените упражнения не ви носят никаква полза - само може да си навредите.
  5. По време на упражненията не задържайте дишането. Правилото е: при отпускане се вдишва, при напрягане се издишва.
  6. Докато правите упражнения, се старайте гърбът ви винаги да е в права линия - като се започне от врата и се стигне до кръста. Не се прегърбвайте или изпъчвайте. 
  7. Започнете с по-малко повторения в началото. След няколко тренировки вече ги увеличете.  И така постепенно се старайте да си поставяте все по-високи цели за постигане.
  8. Бъдете последователни в спортуването. Ако тренирате само веднъж седмично, не очаквайте да има видими резултати. Изградете си схема на честота на тренировките, която е най-добре да обсъдите с треньор по избрания спорт. Ако ви е трудно да сте редовни, награждавайте се след всяка седмица, в която сте изпълнили графика си. Така съзнанието ви ще се настрои положително и няма да очаквате с досада поредната тренировка. 
  9. Не прекалявайте с тренировките. Да преуморявате тялото си не е полезно за здравето ви. Организмът има нужда от почивка, за да се възстанови след като сте го изморили. 
  10. Пийте много вода, защото тренировките обезводняват организма. Съобразете времето за пиене на вода със спорта, които сте избрали да практикувате и неговата интензивност.
  11. Хранете се здравословно. Яжте храна, която ви дава достатъчно енергия, за да тренирате. Иначе организмът ви няма да издържи, ако не му набавяте необходимите вещества, а само го натоварвате със спорт.

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации