Дишай дълбоко

Дишането е най-важната функция на човешкия организъм, това всички го знаем. Но даваме ли си сметка, че е от значение начинът, по който дишаме?

Напоследък се зачетох в различни изследвания и теории за това как само чрез правилно дишане можем да подобрим здравето си. Намирам смисъл в тези твърдения, защото дейността на всички органи се хармонизира с ритъма на дишането, обменните процеси, извършващи се във всяка клетка, самоизграждането и самовъзстановяването им. Затова считам, че хармоничното и дълбоко дишане е първата предпоставка за добро здраве.

Заседналият начин на живот, неправилната стойка, прекарването на много време в затворени и непроветрени помещения, тютюнопушенто са все предпоставки за влошаването на дихателната дейност на белите дробове.

За да си помогнем сами можем да се упражняваме да дишаме волево. Това принципно е автоматичен неволеви процес, но този начин на дишане е неефективен, защото не изпълва всички части на дробовете. хубаво е най-малко 3 пъти на ден по десетина минути да се диша дълбоко с волево участие. Механизмът на пълното дишане се обяснява и практикува в Хата йога, нарича се Пранаяма. Има някои техники, които всеки може да прилага върху себе си и те няма да му навредят,а само ще му помогнат. Но тези, които искат по-задълбочено да се занимават с Праняма е добре да го правят с компетентен учител.

Важно условие, за да дишаме правилно, е да дишаме само през носа. Той е покрит отвътре с лигавица с косъмчета, които задържат праха, а и преминавайки през него въздухът се затопля. Ако се диша през устата, замърсеният и студен въздух нахлува в белите дробове и това може да доведе до заболяване.


Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации