Грижа за букета

Няма спор, че един букет в стаята е прекрасно допълнение към интериора и създава добро настроение у всички. Не е необходимо да е скъп и пищен букет - всички цветенца, дори тези от полянката край блока, са прекрасно средство за ободряване. Но за да издържи по-дълго и да ни радва повече, трябва да полагаме грижи за него. Не само саксийните цветя имат нужда от поддръжка.

Преди всичко е необходимо да се разполага с подходящи съдове. Такива са не само вазите, а и различните чаши, стъкленици, колби, менчета и всеки съд, който ви харесва и изглежда артистичен и приложим. Те трябва да са с подходящ размер, форма и цвят, така че видът им да не се натрапва, а да изпъкне букетът.

Цветята в един букет е по-добре да са с различна дължина на дръжките. Като това не е задължително за герберите и лалетата, защото след няколко часа техните стебла се извиват и застават красиво в различни посоки. Вазата, в която поставяте цветята, не трябва да бъде по-висока от половината дължина на стръковете. Също така е от значение къде ще бъде поставен букетът. Ако го разположите пред някоя стена, може да го подредите "с лице" към наблюдателите. Ако го сложите на маса, той трябва да е по-нисък и в широк и разлат съд.

Букетът може да се направи както от един вид цветя в една и съща или различни гами, така и от различни видове. Може да се съчетае с листа и клонки. Трябва да се има предвид, че не всички цветя могат да се комбинират по между си. Някои изпускат различни вщества или започват да гният по-бързо и така вредят на останалите. Сами трябва да стоят розите, карамфилите, нарцисите, лалетата, момините сълзи и лилиумите. Вредно е за букета от рози, карамфили и нарциси да бъде близо до плодове, защото плодовете изпускат летливи вещества. Също не е хубаво за букетите да са в близост до саксийни растения, защото могат да пренесат зараза върху тях. Дори е желателно да не поставяте букети в същата стая, в която имате редки и ценни за вас саксийни растения. Ако все пак искате да го направите, добре е най-напред да измиете цветята с хладка вода.

Друго нещо, на което трябва да се обръща внимание, е самото бране на цветята. Това трябва да се прави с остър инструмент, а не да се къса стеблото. Най-подходящото време за събиране на букета е привечер, когато слънцето не е силно. Ако цветята не се поставят веднага във вода, краищата им изсъхват и те трябва да се подрежат наново. Подрязването се прави косо, за да се избегне залепването на стеблото за дъното на вазата и да се затрудни всмукването на вода. Тъй като най-бързо изгниват листата, те трябва да се почистват веднага, особено ако са под водата.

Букетите обичат светлината и чистия въздух, а при сух и топъл изпарението е по-интензивно и цветето увяхва по-бързо. Добре е вазата да се пълни с вода само до половината и да се сменя ежедневно. Водата е най-добре да е преварена и със стайна температура. За да се удължи трайността на букета във водата може да се добави 1 чаена лъжичка готварска сол или захар на 1 литър вода или 1 таблетка аспирин на 2 литра вода.

Наслаждавайте се на цветята възможно най-дълго без значение дали са ви подарени от любим човек, или вие сте си ги набрали, за да разведрите деня си и да внесете стил в интериора.

Коментари

  1. Тъкмо имам букет с рози и вече ще знам да не го слагам до плодовете. :) Много полезна статия!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации